петък, 25 юли 2014 г.

Сладка пита




Това е отново рецепта от село Мелница . Отнема време за правенето и ,но след това може да се съхранява в хладилник около 2-3 седмици и като решим че ни се хапва сладичко,хоп правим си сироп ,заливаме и след 20-30 мин. е готов .Тази е направена от свекърва ми и се вижда на колажчето че е в торбичка  . Едно уточнение -за да се хапва след 20-30 мин. трябва да се залее със топъл сироп.
Ето и рецептата:
 3-4 яйца
1/2кубче мая
лимонада 0.500 мл ( прясно мляко)
сол -3 щипки сол
щипка захар за активиране на маята.
 (Ако се ползва само прясно мляко сложете и 3 с.л. захар).
Брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.
Оригиналната рецепта е с прясно мляко като тогава се слага 1 пакетче мая и 3 с.л захар,1равна с.л. сол.
Замесва се средно твърдо тесто . Оставя се да почине 15-20 мин. Дели се на четен брой топки . Разточват се кори и се слагат една върху друга като по средата се мажат с олио ( може да се сложи смлени орехи ,но оригинала е без плънка ). Навиват се на руло не стегнато и се режат . Слагат се на разстояние в тава намазана леко с олио или върху хартия . Оставят се да втасат на пара или просто на топло и  се пекат до приятен загар според печката . 
Сиропират се напълно изстинали . Може да се съхраняват около месец в хладилник преди да се залеят . Сиропа е по желание .Аз заливам с мед разтопен във студена вода,и нищо друго ,защото меда е достатъчно ароматен .

Няма коментари:

Публикуване на коментар